martes

Codenaf catalunya:Manifest a favor de la pau i la convivència


l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, els responsables municipals de convivència i seguretat, el diputat del PSC al Parlament, Mohammed Chaib, els Mossos d'Esquadra i les associacions magribines del municipi i codenaf catalunya, van acordar ahir crear noves vies de diàleg a través d'una taula de convivència per solucionar els problemes que hi ha a la ciutat. Pineda, que diu que el procés l'ha de liderar la societat i no els partits, proposarà a les entitats saltenques la signatura d'un manifest a favor de la convivència.

Unes tres-centes persones d'origen magribí es van concentrar ahir davant de l'ajuntament per acompanyar els líders de les associacions magribines de Salt en la reunió que van mantenir amb les autoritats locals, els representants policials i el diputat del Parlament pel PSC Mohammed Chaib.


En la reunió, que es va fer a porta tancada a la sala de plens de l'ajuntament, hi van assistir 21 persones. Els representants de la comunitat magribina –les associacions Magribins per la Pau,codenaf catalunya, Al-Hilal, Almohajiren Almagareba i Al-Magariba– van plantejar als representants municipals les inquietuds que els ha provocat la situació que els darrers dies s'ha viscut a Salt, tant des de l'àmbit social com en referència a l'acció policial. Van demanar que no se'ls criminalitzi pel fet de ser magribins, i també van expressar el seu malestar pel que consideren que és una pressió policial excessiva. Pineda i els comandaments dels Mossos i la policia municipal els van explicar la feina que fan, i entre tots van arribar a l'acord d'obrir vies de diàleg continuat per quan sorgeixi algun conflicte poder-lo solucionar de seguida. Pineda va considerar que la reunió havia posat de manifest que encara hi ha molta feina per fer, i que els neguits de la població autòctona i de la nouvinguda són els mateixos. Younes Oussaid, de l'associació Almohajiren Almagareba, va dir que la reunió ha servit per girar full i començar a treballar tots junts per solucionar els problemes que afecten Salt. Pineda va insistir que la presència policial es mantindrà i que es demanaran més recursos per afrontar les necessitats del municipi.





Manel Fuentes, a Salt



Manel Fuentes i el seu equip de col·laboradors d'El matí de Catalunya Ràdio faran dimecres el programa en directe des de la factoria cultural Coma-Cros de Salt. La connexió serà a partir de les vuit del matí i fins a les dotze del migdia. Les portes estaran obertes al públic. Participaran en la tertúlia el director de l'edició de Girona d'El Punt, Miquel Riera, i el del Diari de Girona, Jordi Xargayó; el delegat de Catalunya Ràdio a Girona, Albert Requena, i el portaveu de CiU a Salt, Jaume Torramadé. Posteriorment, Manel Fuentes entrevistarà l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, i representants de les associacions d'immigrats de Salt, de les associacions de veïns i d'altres entitats del municipi.



Manifestos a favor de la pau i la convivència



Les dues parròquies de Salt van llegir aquest cap de setmana un comunicat durant les celebracions litúrgiques que van celebrar. En el comunicat, les parròquies van reiterar la seva voluntat de «treballar pel respecte, el diàleg i la bona convivència entre els veïns», tal com ja estan fent «des de la Taula pel Diàleg Interreligiós de Salt».


Les parròquies de Sant Jaume i Sant Cugat consideren que la seguretat és un dret, «com ho és un treball digne i posar un plat a taula». Manifesten que, «més que prendre partit», del que es tracta és «de fer costat a les persones més febles i desprotegides», i que «la solució als conflictes no s'ha de buscar en els enfrontaments, sinó en el respecte i el diàleg» que són els factors «que asseguren una bona convivència».


Per la seva banda, l'organització SOS Racisme de Catalunya ha emès un comunicat en què reclama que s'aturi el «discurs racista per la convivència». Alerten del perill social que representa canalitzar el descontentament social per «problemes estructurals» cap a manifestacions racistes o que criminalitzen la població immigrada.


SOS Racisme rebutja en el seu comunicat el comportament de les persones que «utilitzen els seus veïns i veïnes immigrades com a boc expiatori». Fan també una crida «per la cohesió i a no fomentar més la fractura social», i demanen a les administracions que solucionin els problemes existents.


Codenaf Catalunya, una ONG que «treballa per l'acolliment de les persones nouvingudes i la interculturalitat» ha emès també un comunicat en què demana «calma i serenitat». Expliquen que, després de parlar amb joves immigrats de Salt, s'han compromès a fer arribar les seves inquietuds a les autoritats locals i a la Generalitat.


Diari Punt

No hay comentarios:

Publicar un comentario