viernes

Artistes gironins participen en un projecte de dinamització comunitària a Chaouen



Artistes de les comarques gironines participen, aquest cap de setmana, a HANDKA 09, la primera trobada d'arts contemporànies a Xaouen, al Marroc. Es tracta d'un projecte que promou l'intercanvi sociocultural entre artistes de la ciutat de Girona i Xaouen, per fomentar el desenvolupament comunitari. L'activitat està organitzada per Codenaf-Catalunya, la Fundació Pau i Solidaritat-CCOO i l'Association al Handka pour les arts et la culture.

Durant tot el cap de setmana, es faran tallers de formació en arts plàstiques pels infants de les zones rurals properes, un cicle de conferències sobre la història de l'art a la Mediterrània, un cicle de cinema mediterrani, i es portarà l'art al carrer. En aquests tres dies, a més, es reuniran a la ciutat joves artistes del Marroc i Catalunya, de diferents disciplines com la pintura, el cinema, la fotografia i el teatre. Aquest intercanvi permetrà enriquir el treball de cada artista i fomentar el coneixement mutu entre els artistes del Marroc i Catalunya. Però a més, el projecte Handka vol contribuir al desenvolupament comunitari de la població. Amb aquestes activitats es vol popularitzar l'art com a mitja d'expressió. Portar-lo al carrer i fer-lo accessible a tota la població sobretot aquella amb risc d'exclusió, ja que s'entén l'art com un mecanisme de dinamització comunitària, generadora de processos d'enfortiment del teixit social i de transmissió de valors de pau, solidaritat i Drets Humans.

Un dels artistes catalans que viatgen al Marroc és Rafel Seguí (de l'entitat Naguals), pintor i professor d'institut que treballa l'expressió artística a través de la pintura mural amb els zapatistes a Chiapas, a Mèxic. També hi participaran dos representants de l'Associació AFRICAT, Marc Franquesa i Maria Escobet, per parlar sobre documentals i organitzar un taller de vídeo. Carlos Ruiz Brussain, professor de pintura al Centre Cultural La Mercè, també hi participa . "Finalment, també hi va participar Gemma Rabionet, il•lustradora i docent de vestuari i mobiliari amb reciclatge.",es farà una projecció final de fotografies que retratin les activitats desenvolupades durant els tres dies a Xaouen.

L'Escola d'Estiu de Ser.gi farà un seminari entre Girona i el Marroc conjuntament amb la ONG codenaf catalunya


La Fundació Ser.gi ja ha avançat algun dels continguts de la 19a Escola d'Estiu sobre Interculturalitat. Enguany es faran cinc seminaris: un sobre experiències i eines per fomentar l'aprenentatge, un altre sobre mesures per a la inclusió econòmica en contextos de recessió, un tercer sobre pràctiques educatives interculturals dins l'aula, i un quart sobre gestió intercultural d'equipaments públics. Com a novetat, el cinquè seminari, coorganitzat entre Ser.gi i Codenaf-Catalunya, es farà entre Girona i Marroc ja que té com a objectiu el coneixement del context social, educatiu i cultural del Marroc.
mes informació en el blog de Codenaf catalunya per la aproximaci´cultural:
www.viajesociocultural.blogspot.com

Codenaf-Catalunya organitza aquest cap de setmana un seminari a Chefchaouen, al Marroc, amb l'objectiu de fomentar la igualtat entre gènere



Codenaf-Catalunya organitza aquest cap de setmana un seminari a Chefchaouen, al Marroc, amb l'objectiu de fomentar la igualtat entre gèneres en els programes i projectes que s'estan duent a terme al territori marroquí. Dissabte, hi haurà una trobada en la que hi participarà, entre altres organismes, el Fons Català de Desenvolupament, la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible de la UdG i l'Ajuntament de Roses, així com un bon nombre d'entitats marroquines. El seminari "Gènere i Desenvolupament Sostenible", inclou una conferència-debat i diversos tallers.

Vides comunes, cultures diferents


L'empordanesa Maria Velasco està realitzant un projecte d'investigació sobre els elements obstaculitzadors i facilitadors en el procés d'integració de l'alumnat marroquí i les seves famílies. A banda d'aquest material didàctic que aviat es posarà a disposició del professorat, i que compta amb el suport del Departament d'Ensenyament, Velasco exposa aquests dies a la Ciutadella de Roses una selecció d'imatges que reflecteixen moments, situacions i vivències quotidianes del Marroc rural molt properes a la realitat catalana. Aquesta exposició forma part d'un projecte més personal, que ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Roses.

L'objectiu de l'exposició és mostrar que els humans som "més iguals que diferents", en paraules de l'autora de les fotos. Velasco té previst viatjar aquest estiu al Marroc per completar aquest treball i oferir la cara més moderna del Marroc, la més urbana. Per això, vol viatjar a ciutats com Rabat i Casablanca, i està buscant famílies marroquines que la vulguin acollir una temporada. Per a la mostra "Vides comunes, vides diferents" que ara està exposada a Roses, Velasco ja va comptar amb la complicitat de dues famílies marroquines que la van acollir per a dur a terme la primera part del treball i el primer recull de fotografies. A més, la professora ha comptat amb l'assessorament de l'entitat Codenaf-Catalunya.

El projecte de Velasco, tant la part més didàctica com la fotogràfica, neix de la necessitat actual d'educar en valors que respectin la igualtat, la tolerància i la diversitat per tal d'assolir unes bones relacions interculturals i una millor cohesió social, mitjançant el trencament de visions estereotipades i prejudicis.

Viaje sociocultural a Xauen




Codenaf-Catalunya organitza un segon "viatge sociocultural" al Marroc. En aquesta ocasió, es visitarà Xauen del 31 de gener al 3 de febrer. Els viatges d'aquesta entitat estan concebuts com a una eina per a l'aproximació cultural entre les dues ribes de la Mediterrània. Per això, durant el viatge es fan trobades amb els moviments socials de la ciutat i amb gent compromesa en la militància política, però també de l'àmbit social, sindical i en la lluita per protegir el patrimoni artístic de la ciutat.

miércoles

Codenaf Ctalunya Participa en la Semana Intercultural de la Fundació Sergi 2008



Codenaf participa próximamente en la Semana Intercultural de Gerona 2008, que se celebra del 30 de junio al 6 de julio. Este evento engloba diversas actividades destinadas a una mejor comprensión de la interculturalidad que vive nuestra sociedad actual y a una adecuada convivencia entre las distintas culturas que conviven en determinadas regiones, centrándose en el particular caso de Cataluña.

Entre las actividades, tendrán lugar diversos seminarios como la educación intercultural en los institutos de educación secundaria, la mediación comunitaria en cuestiones de vivienda y comunidades de vecinos o experiencias y recursos para la inserción laboral de la población inmigrante. Asimismo, se organizarán conferencias y mesas redondas en torno a temas como el impacto de la inmigración sobre la economía catalana, la libertad de expresión en el Magreb e integrar la diversidad cultural en las ciudades, entre otras.

Los asistentes podrán disfrutar también de numerosas actividades culturales que incluyen la proyección de varias películas, muestras fotográficas y otras exposiciones vinculadas a la temática de la interculturalidad

Para más información pueden visitar la web de la Semana Intercultural de Gerona 2008 (en catalán).

Intercambio cultural Catalunya Marrakech


Codenaf Catalunya ha organizado recientemente, junto con el sindicato Comisiones Obreras de Catalunya, i su Fundacion Pau i solidaritat CCOO, un viaje sociocultural a la ciudad de Marrakech. La finalidad no era otra que dar a conocer a los asistentes una realidad diferente, posibilitar un intercambio de experiencias y favorecer una mejor comprensión del país del que provienen muchos de los ciudadanos con los que convivimos a diario. Es un tipo de acercamiento cultural que ayuda en general a eliminar el racismo y la xenofobia y fomenta las buenas relaciones entre los pueblos.
Al encuentro, de una duración de tres días, asistieron trabajadores de CCOO de Cataluña, miembros de la asociación catalana GEES, trabajadores y sindicalistas marroquíes de la FDT (Federación Democrática del Trabajo), diversos voluntarios, miembros de la administración pública y de las ONGs marroquíes FAME, Al Chuela por la Cultura y Educación Popular, y la Asociación por la animación sociocultural de Marrakech.
Asimismo, la FDT también desarrolló otros objetivos más específicos para el viaje como conocer la experiencia de esta federación en la lucha por los derechos de los trabajadores en Marruecos, apoyar la lucha sindical marroquí y establecer una colaboración entre CCOO y la propia FDT.

Integración de género en las políticas y programas de desarrollo del norte de Marruecos




Este proyecto se lleva a cabo con el fin de fomentar la igualdad entre sexos en los programas y proyectos que los actores de desarrollo territorial marroquíes llevan a cabo. Dio comienzo el pasado 25 de mayo con unas jornadas celebradas en la localidad marroquí de Chefchaouen. Durante estas jornadas, tuvieron lugar la conferencia-debate El género, una herramienta para el desarrollo sostenible y los talleres Comprender los entresijos de género y desarrollo y Reforzar el poder de la mujer.
Por su parte, los objetivos concretos del proyecto son:

• La lucha contra la pobreza y la exclusión.
• Promover los derechos humanos y en especial los derechos de la mujer.
• La movilización y el apoyo a los actores locales y sus capacidades en materia de género.
• La educación para la ciudadanía.

Codenaf lleva a cabo este proyecto en colaboración con Radev (Réseau des Associations de Développement) y con la financiación del Fons Catalá de Cooperació al Desenvolupament.